Анатомія і фізіологія людини

Органи травлення

 

Травлення — це процес вивільнення поживних речовин з продуктів харчування та їх утилізація. Органи травлення: рот, стравохід, шлунок, кишечник, травні залози (слинні, печінка, підшлункова тоїцо). 32 зуби: різці (4 + 4), Ікла (2+2), малі (4 + 4) і великі (6 + 6) кутні. Кожний зуб складається з коронки, шийки І кореня. Всередині зуба — канал з нервами і судинами.

На язиці містяться смакові рецептори. Слизова оболонка вистилає ротову порожнину, в яку відкриваються протоки трьох пар слинних залоз (ферменти залоз птіалін, мальтаза, лізоцим розщеплюють вуглеводи в слабколужному середовищі).

З рота їжа потрапляє в стравохід і шлунок. Залози слизорої оболонки шлунку виділяють 1,5—2 л за добу шлункового соку (пепсин, ліпазу, HСІ), рН соку 1,5—2. Якщо їжі немає, сік не виділяється. І.П.Павлов виділяв дві фази регуляції соковиділення: рефлекторну при подразненні здорових рецепторів, нюху і смаку, рота й глотки і нейрогуморальну (шлункову), пов'язану з подразненням їжею слизової оболонки шлунка та збудженням мозкових центрів. У шлунку їжа перебуває 6—10 год, після чого завдяки скороченням м'язового шару шлунка порціями надходить у дванадцятипалу кишку, де відбувається травлення в лужному середовищі; у цю кишку відкриваються протоки підшлункової залози й печінки, з яких надходять трипсин і хімотрипсин, що розщеплюють білки, ліпаза — жири, амілази — вуглеводи. У слизовій оболонці тонкої кишки є багато ворсинок (виростів), які всмоктують у кров амінокислоти і глюкозу, а в лімфу — жири. У товстій кишці всмоктуються вода і продукти бродіння й формуються калові маси.

Печінка продукує 600—1200 мл жовчі за добу; жовч емульгує жири, знешкоджує токсичні сполуки (алкоголь, феноли, аміак), синтезує білки плазми крові, регулює рівень глюкози в крові.

І.П.Павлов для вивчення фізіології травлення застосував методи фістули, удаваного годування, ізольованого шлуночка.
За умови раціонального харчування якість і кількість їжі відповідає потребам організму. Норма харчування — загальна кількість і якість їжі, що зумовлює нормальний стан здоров'я людини.




 

 

 


Репетитор в місті Рівне та Рівненському районі.

Поліграфічні послуги та фотодрук
Тел.: +38(093) 515-57-24
м. Рівне, вул. Дубенська (Район Боярка)

Написати електронного листа репетитору

 

Реклама:

Пропонуємо фотодрук та Поліграфічні послуги.